Ahad, 6 Julai 2014

Ahad, 16 Mac 2014

Tak dapat diterima dengan akal otak aku ! Hahahaha :D

Assalamualaikum readers :) wahh , lama dah tak update and share share cerita kan ? :) Hahaha :D
tajuk entri kali ni , TAK DAPAT DITERIMA DENGAN AKAL OTAK AKU ! haha , pelik je tajuk kan . 
ni zay nak bgtau yang nak tahu lah ye :*  pada tanggal 8 haribulan Mac , zay telah menyertai pertandingan nasyid sekolah sekolah , Alhamdulillah dgn kurnia Allah serta rezekiNya , SMK.DATUK PANGLIMA ABDULLAH SEMPORNA mendapat tempat yang pertama , haa ! kami lah tu , nama kumpulan kami ialah AZ-ZAHRA :) sedapp je nama kumpulan kami , hehe .
okay , berbalik kpd tajuk , dah trg trg kami JOHAN kan , mestilah ramai yg tak berpuas hati apalagi para musuh . Hahha , tak apa kami faham :) Zay nak bgtau ni . . sekolah kami selain mdpt tmpt pertama , kami juga mndpt Solo Terbaik ! ehem ehem :) siapa lah tuu , haahahaha :D apalg mesti double double org tak puas hati . kan ? apalah yg kami buat . kami just beri yg terbaik utk sekolah kami , so ? Kami telah diadili dan kami Johan , please terima . Para penasyid sekolah yg berkaitan Tak perlu lh nak patahkan piala depan mata kepala kami sendiri , kami tau kamu tak puas hati *sekolah yg dimaksudkan , tapi tak apa biar mereka mencemuh ,kami akan bls dgn senyuman :))) Ustazah yg sbnrnya pendiam dan brsopan pun dapat meluahkan perasaan dipandang begitu , ustazah kata ' kenapa mereka tidak beriman kepada qada' dan qadar ?' zay hanya mampu tersenyum dan menggelengkan kepala perlahan lahan . tak berani dohh melawan dpn ustazah . Hhahaha :D

Apapun the moral of value ialah , BERIMAN LAH DENGAN LIMA PERKARA YANG DIWAJIBKAN , TENTUNYA TIADA YANG MUNGKAR DALAM KEHIDUPAN  KAMU .  Amin ya Rabb :)))

Khamis, 16 Januari 2014

CACAR !

Assalamualaikum guys ! Holaa apa khbr ? Rindunyaa dgn blog zay ni , lama tak bukak . Hehe -.-'
Hmm . First of oll , zay nak ucapkn SELAMAT TAHUN BARU 2014 ! ^ ^ zay doakan semoga tahun ini banyak umat islam berjaya di dunia dan semua umat umat islam yg dsayangi Allah s.w.t sentiasa dberkati dan dirahmati selagi masih dipangkal jalannya :') amin . Selain itu , zay hrp zay dpt skor 9 A dlm SPM kan zay dah sweet 17th pd 10januari lepas, jd zay date dgn Mr SPM tahun ni setelah berfoya foya dgn Mr Holiday ( ting.4) haha. . walaupun agk mustahil ek . Haha :D cakap je lah kan cakap tu sama dgn kata kata kan kata kata tu akan jd doa . InsyaAllah :))

Okay berbalik pada tajuk yg terpampang di Atas tu ! CACAR !!
Kalian sudah pernah alami nya ? Tak pernah ? Oh no ! Cepat cepat lah anda berdoa agar anda menghidapi penyakit itu di masa kanak kanak anda or di masa remaja anda . Kerana setahu zay org yg tak pernah kena cacar lagi sewaktu kanak kanak or remaja anda akan menghidapinya ketika Dewasa . Dewasa ? peringkat umur dia brp ek? Hmm kira kira 20 ke ats . Susah tu , cacar akn lambat utk pulih bg org dewasa . Hmm :/ bad news kan ? Pray lah anda ! :D InsyaAllah :))

Nak tau ? Zay dah kena penyakit tu . Tahun ni juga (2014) .
Waktu tu tanggal 31/12/2013 , ohsemmm kan? Semua org smbut tahun baru time tu .  Zay pulak berbaring di ats katil . Haha :D

TANDA-TANDA AWAL PENYAKIT CACAR / demam cacar
  1.badan akan merasa lemah dan sendi sendi akan rasa sakit .
  2.demam sehari , suhu badan tidak normal.
  3. Akan timbul bintik bintik merah di bahagian badan kemudian semakin hari      bintik bintik merah tu akan membesar dan berisi air .
  4. Badan akan berasa gatal !

PANTANG LARANG KETIKA CACAR:
     1. jangan  makan kicap . Sebab akan meninggalkan warna hitam dibahagian yg kena cacar tu dan takkan hilang -.-
     2. Jangan terkena kipas  . Cacar cacar tu  suka angin dan akan merebak lebih banyak jika terkena angin.
   3.jangan makan  makanan  berminyak contoh nya yg goreng goreng . Hahaha :D
  4. Elakkan makan daging or telur . Yummy ~ makan bubur je lah
  5. Jangan mandi . Tapi tak pasti sgt . Seebab waktu zay kena penyakit ni hari pertama mmg zay tak mandi  sbb waktu tu zay demam kan so takut air . Haha :D hari seterusnya zay mandi dah .
  6. Jangan memakai bajuberwarna merah atau merun . Sebabb akan menyemarak kan lg proses penumbuhan cacar tu . Demam panas pun tak boleh ehh .

7. Jangan usik cacar tu sebab  nanti bocor pulak , macam zay ni , zay terusik tau jadi padahlah muka zay berlubang sana sini.  : (((
  

CARA CARA MENGUBATI CACAR  ATAUPUN LANGKAH YANG PERLU DI AMBIL:
1. Jumpa doktor . Confirm doktor bg nasihat antara nasihat dia ialah yg Zay nyatakan di ats tu .
2.letaklah ubatsapu  yang doktor bagi ataupun beli krim wangi di klinik berdekatan 3. Kerap lah tukar pakaian .
4. Mandi di awal pagi waktu tu cacar and the geng masih tidur lagi , hahaha tapi kena pakai sabun yg doktor bagi lah. Entah lah zay tak prnh pakai pun zay pakai sabun yg spray tu elakkan pakai sabun  buku.
5.minum kembang semangkuk .rebus je daun semangkuk tu
6.lastly . Panjatkan doa lah hrp cepat sembuh .

Ituu je lah yg zay dpt kongsikan, pantang lrg di  ats tu ada juga  yg zay langgar. Haha  :D hrp hrp kamu yg menghidapi penyakit ni sekarang cepat sembuh :))
Lgsatu skrg ni adik bongsu zay pulak yg kena mmg mcm tu slg satu rumah tak kena tak pergilah dia dan kwn kwn dia.  Huhu :')